Heb jij een relatie, maar merk je dat je partner “anders” is?


Is je partner bijvoorbeeld erg gevoelig voor prikkels, zoals (harde) geluiden of (fel) licht? Neemt je partner je boodschap heel erg letterlijk en herkent hij non-verbale signalen niet altijd? Houdt hij/zij niet van kletsen over koetjes en kalfjes, maar moet het echt ergens over gaan? Heeft hij/zij een sterke behoefte aan regelmaat en duidelijkheid? Kan je partner slecht tegen veranderingen in zijn/haar leefomgeving? En gaat je partner soms helemaal op in eigen interesses en hobby’s? Maakt je partner regelmatig een afwezige indruk? Heeft je partner moeite met het onderhouden van vriendschappen en relaties?


Dan is de kans groot dat je partner autisme heeft!


Autisme (ook wel: Autisme Spectrum Stoornis of ASS, hierbij hoort klassiek autisme, Asperger en PDD-NOS) is een stoornis in de informatieverwerking van de hersenen. De informatie die binnenkomt in de hersenen wordt bij een autist op een andere manier verwerkt dan bij “gewone” mensen. Mensen met autisme hebben veel oog voor detail, maar moeite met overzicht houden. Ze hebben vooral moeite om van de afzonderlijke details die ze waarnemen een samenhangend geheel te maken. Voor hen is het net alsof je een puzzel moet maken, zonder dat je het voorbeeld hebt gekregen. Daarnaast hebben ze moeite met sociale contacten en kunnen ze zich moeilijk in de ander verplaatsen. Door de overgevoeligheid voor prikkels lopen ze makkelijk “over”, wat kan leiden tot irritaties en boosheid.


Het gevoel dat je er alleen voor staat…


Als partner van iemand met autisme heb je vaak het gevoel dat je er helemaal alleen voor staat. Je partner geeft vaak niet thuis als het gaat om huishoudelijk werk, de opvoeding van de kinderen en het regelen van sociale contacten en uitjes. Je partner voelt je niet goed aan en er kunnen spanningen ontstaan. Spontane acties van je partners kant zitten er niet in. Al met al kan je relatie je veel energie gaan kosten. De kans is groot dat je hierdoor overbelast raakt. Immers: jij moet wel heel veel ballen in de lucht houden!


Misverstanden rondom autisme


Het is een misverstand dat mensen met autisme geen emoties hebben. Ze hebben alleen veel meer moeite om hun emoties te uiten. Doordat de informatieverwerking in de hersens anders werkt, gaat er vooral veel energie zitten in de verwerking van nieuwe informatie en uiten ze hun gevoelens pas later en op een andere manier.


Mensen met autisme zijn ook prima in staat om een relatie aan te gaan, maar ze zullen niet zomaar aanvoelen wat jij nodig hebt. Je zult dus heel duidelijk moeten zijn in je communicatie naar je partner.


Er bestaat geen gebruiksaanwijzing hoe je in een relatie met een partner met autisme met elkaar omgaat. Het is een ontdekkingstocht, die voor iedereen anders is. Dit hoef je niet alleen te doen. Als buitencoach en ervaringsdeskundige (mijn partner heeft Asperger) help ik je daar graag bij.


Wat biedt Stienke de Jager Buitencoaching?


Als wandelcoach kan ik je helpen om grip op je situatie te krijgen, tot heldere inzichten te komen en praktische oplossingen te vinden die bij jouw persoonlijke situatie passen. Ik bied jou, die een partner met autisme heeft een luisterend oor. Ik kan je helpen om de communicatie met je partner te verbeteren. Dit doe ik als buitencoach al wandelend buiten in de natuur.


We gaan samen wandelen in de prachtige (stads)natuur in de regio Eindhoven of op de Utrechtse Heuvelrug (omgeving Doorn). In vijf heerlijke coachwandelingen komen we dan tot de volgende resultaten:


  1. betere communicatie met je partner,

  2. meer gelijkwaardigheid in de relatie

  3. een betere verdeling van taken in het huishouden

  4. een betere verdeling van de zorg en opvoeding van de kinderen

  5. meer tijd en aandacht voor jezelf, zodat je meer energie hebt en niet overbelast raakt

  6. meer plezier in je leven en in je relatie.


Meld je aan voor een Grip op autisme wandelcoachtraject via stienke.de.jager@gmail.com of bel voor een kennismakingsgesprek of meer informatie naar 06-10783865

Als je partner “anders” is

Gratis tips


Wil je graag een aantal bruikbare tips ontvangen om te voorkomen dat je overbelast raakt als je partner autisme heeft?


Meld je dan hier aan voor “vijf gratis tips tegen overbelasting bij een partner met autisme”. Je ontvangt dan ook de Buitencoaching nieuwsbrief, die regelmatig verschijnt.


 

CONTACT

Telefoon: 06 - 107 838 65

E-mail: stienke.de.jager@gmail.com